Min historie

Følg mig på facebook eller Twitter og få besked, når jeg udgiver nye indlæg

 

Lykkelig med stress - en ny begyndelse

 

Min Historie

Himmelrummets kraftværk

du i mig

jeg i dig

dyrene

månen

havet

mig

på et tegnebord i kosmos så vi dagens lys

som gnister i himmelrummets kraftværk

som sommerdis i vintersol

som børn af stjernernes børn

 

håb glæde livsmod og styrke

fyldte du i hjertets ballon

mulighedernes mulighed

bare at vælge

midt på livets perron

du gav mig alt

tog det igen

kun sjælen

og et nu var tilbage

TEKST OG FOTO: KATHE D. GRØNNING

kom tilbage og gav mig

mit NU

 

kærlighed håb latter og fryd

skønhed i ordets magi

elsket og værdsat

igen noget værd

er det nu min ny melodi

 

du venter hvor fremtid blir nu

i nuet hvor lyset blir til

der skal vi mødes og lægge en plan

en plan hvor nuet er NU

 

nu er det mit

en skat som jeg har

mit i dette sekund

 

nuet er mit i dette sekund

om lidt har jeg givet det fra mig

 

Kathe D. Grønning

I min hverdag vender jeg igen og igen tilbage til Himmelrummets kraftværk, et digt, jeg skrev i 2010 - et år efter, at jeg for alvor var gået ned med stress. På det tidspunkt var jeg så dårlig, at jeg ikke kunne tømme postkassen, ikke kunne tage telefonen eller forholde mig til mere end et menneske og et spørgsmål ad gangen.

 

Jeg havde virkelig brug for hjælp og indsigt.

 

Meget tidligt en morgen vågnede jeg med titlen til digtet i hovedet, og på tyve minutter var det skrevet.

Det var selvfølgelig mig, der førte pennen, men jeg oplevede det som et diktat og en hjælp til at få troen på livet tilbage.

 

Siden da har indholdet i Himmelrummets Kraftværk stået meget centralt i min kamp for at få en hverdag til at fungere. Det hjalp mig til at få øjnene op for vigtigheden af at lægge fortiden bag sig, glemme alt om at planlægge fremtiden og i stedet koncentrere mig om mit nu.

 

NUet blev min redning.

Siden 1987 havde jeg været efterskolelærer i overhalingsbanen. Kalenderen var altid propfuld af undervisning, forberedelse, weeken-darrangementer, møder, vagter osv.

Den fritid, der var til overs, blev fyldt ud med friluftsteater, job som korleder og kirkesanger, sangundervisning, optrædener og meget andet.

 

Men jeg kunne det hele. Troede jeg.

 

En dag begyndte hjertet at gøre knuder, hovedet var én stor smerte, og lidt efter lidt blev jeg nødt til at sige mine fritidsaktiviteter fra.

Det gjorde ondt, men jeg var ikke i tvivl om, at det var nødvendigt. Kroppen var ved at sige stop. Nu var der "kun" arbejdet som efterskolelærer og viceforstander tilbage, og til sidst bukkede jeg også under for det pres.

 

Jeg kunne ikke mere.

 

Inderst inde vidste jeg godt, at jeg havde budt mig selv alt for meget. Alligevel var jeg forfærdelig længe om at indse det, og inden jeg fik sagt fra, havde jeg desværre nået at svigte rigtig mange.

 

Først og fremmest svigtede jeg mig selv. Jeg vidste godt, hvad min krop prøvede at fortælle mig, men jeg nægtede at høre efter, og jeg kan skrive under på, at man er den sidste til at indse, hvor slemt det står til.

 

 

I mange år havde jeg svigtet venner og familie, fordi jeg ikke havde tid, og nu svigtede jeg min mand og mine børn, fordi jeg ikke ville lytte.

 

Jeg skal lige...

Jeg har altid kunnet...

Det sker ikke for mig...

 

Først da en fremmed gentog min datters ord, begyndte beskeden at trænge ind:

 

"Hvis du ikke stopper nu, dør du."

 

Den dag i sommerferien, hvor min mand og jeg kunne fejre vores sølvbryllup, var jeg så dårlig, at jeg ikke selv kunne klæde mig på.

 

Kroppen fungerede ikke.

Musklerne og hovedet nægtede at samarbejde.

 

Var det så nok til at sige helt fra?

Nej, desværre.

Efter ferien overtalte jeg min læge til at deltidssygemelde mig på trods af hans advarsler i stedet for at stoppe helt op og give kroppen ro. Jeg havde stadig ikke lært lektien.

 

Jeg skulle lige...

Efter halvanden måned fik jeg endegyldigt sagt fra. Den dag, jeg forlod min arbejdsplads for at blive sygemeldt på fuld tid, troede jeg bestemt, at jeg skulle vende tilbage. Jeg skulle bare lige have lidt ro. Men jeg lukkede døren efter mig for altid.

 

I tiden efter gik jeg igen med følelsen af at svigte - svigte mig selv, fordi jeg ikke formåede at være stærk nok, svigte de nye elever, fordi jeg ikke magtede at lære dem at kende - de gamle elever, fordi jeg ikke var i stand til at holde kontakten med dem, og ikke mindst mine kolleger, fordi jeg pludselig var væk. De må have stået meget uforstående over for, hvad der skete, og jeg er overbevist om, at de heller ikke vidste, hvor galt det stod til. Jeg fik aldrig sagt farvel og aldrig afsluttet et godt og langt arbejdsliv på en værdig måde, for da først alle arbejdsopgaver, krav og forventninger var fjernet fra mine skuldre, blev jeg til en blævrende gople, som ingenting kunne.

 

Fra det ene sekund til det andet var jeg uden for alles rækkevidde - også min mands. At vi ikke er havnet i den chokerende høje skilsmissestatistik for stressramte, skyldes udelukkende, at han gav mig ro, tid og rum til bare at være og gøre ingenting for efterfølgende at lægge øre til, når jeg fortalte, hvad jeg havde brug for, og hvad jeg ikke magtede.

 

Ham skylder jeg en meget stor tak!

 

I min blog vil jeg senere fortælle om, hvad vi gjorde og stadig gør, for at komme igennem krisen.